Gratis juridisch advies over Europees recht voor ondernemers

Veel ondernemers kiezen er tegenwoordig voor om zaken te doen in Europa. De EU-regels zorgen ervoor dat je als ondernemer makkelijker producten of diensten kunt aanbieden in een ander land. Maar wat nu als de overheid in een ander EU-land de regels van Europees recht onjuist toepast? Natuurlijk kun je dan procederen bij de rechter, maar dat kost veel tijd en geld. In dit artikel bespreken we daarom een kosteloos alternatief om advies in te winnen over Europees recht: SOLVIT.

Wat is SOLVIT?

SOLVIT is een Europees netwerk dat burgers en ondernemers helpt met vragen over Europees recht in het buitenland. Ieder EU-land heeft zijn eigen SOLVIT-centrum. IJsland, Noorwegen en Liechtenstein horen niet bij de EU, maar hebben ook hun eigen SOLVIT-centra. SOLVIT is onderdeel van de nationale overheid en is dus niet direct bij de EU betrokken.

Hoe werkt SOLVIT?

Wanneer er een klacht binnenkomt, probeert SOLVIT op een informele manier een oplossing te zoeken. Als Nederlands bedrijf komt je klacht automatisch terecht bij het Nederlandse SOLVIT centrum. Je kunt dus volledig in het Nederlands communiceren. Het Nederlandse centrum maakt een juridische analyse van het probleem. Vervolgens bespreekt SOLVIT Nederland dit met het SOLVIT centrum van het land waar het probleem zicht voordoet. Dit SOLVIT centrum stapt naar de betrokken overheidsinstantie en legt uit dat zij het EU-recht verkeerd hebben toegepast. Die overheidsinstantie verbetert hierna het probleem. Het SOLVIT-netwerk probeert alle klachten binnen tien weken op te lossen, zodat ondernemers zich weer kunnen focussen op hun businesss.

Wanneer kan ik bij SOLVIT terecht?

Je moet aan een aantal eisen voldoen om bij SOLVIT een klacht in te kunnen dienen. Deze eisen sommen we hier op:

1) Je hebt een EU-bedrijf

Hier kun je vrij makkelijk aan voldoen. Het is alleen vereist dat je bedrijf in Nederland of een ander EU-land is geregistreerd.

2) Je onderneemt over de grens in de EU

SOLVIT kan helaas niet helpen als je alle bedrijfsactiviteiten in één EU-land uitvoert. Maar als je bijvoorbeeld de inkoop van onderdelen in een ander land doet, of een vestiging over de grens hebt, dan voldoe je wél aan deze eis. Ook als je je diensten tijdelijk aanbiedt in een ander EU-land voldoe je aan deze eis.

3) Je hebt te maken met de overheid

Het is belangrijk dat de partij die jouw EU-rechten onjuist toepast bij de overheid hoort. Denk bijvoorbeeld aan een Belgische gemeente die onredelijke voorwaarden aan je bedrijf stelt bij het aanvragen van een vergunning. Of denk aan een Duitse belastinginspecteur die u geen BTW-vrijstelling wil verlenen voor een in Duitsland gekochte bedrijfswagen.

4) Je bent nog niet naar de rechter gestapt

Omdat SOLVIT zaken op een informele manier probeert op te lossen, kun je geen klacht indienen als je een juridische procedure bij de rechter bent begonnen. Als je nog bezwaar kunt maken bij de overheidsinstantie zelf, kun je wel een klacht bij SOLVIT indienen.

En wat als ik niet bij SOLVIT terecht kan?

In dat geval kun je terecht bij ‘Uw Europa Advies’. Deze organisatie heeft handige overzichten over de EU-rechten van ondernemers op hun website. Daarnaast kunnen ze kosteloos persoonlijke adviezen geven over de EU rechten van jouw bedrijf.

Conclusie

Ondernemen over de grens kan soms tot problemen leiden. Gelukkig biedt SOLVIT een gemakkelijke en kosteloze oplossing als de overheid in een ander EU-land jouw rechten verkeerd toepast.


Tijn Hendrikx

Tijn Hendrikx heeft een brede kennis van het (EU) recht via zijn werkzaamheden voor de Radboud Universiteit en de Rijksoverheid.

Deel dit artikel

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op LinkedIn
Share on whatsapp
Deel via WhatsApp