Hoe automatiseer ik het juridische proces van mijn bedrijf?

Waar vroeger een apparaat aan personeel nodig was om een auto in elkaar te zetten, gaat dat tegenwoordig geheel automatisch door machinerie. Op dit moment ondervindt de juridische praktijk langzaam dezelfde metamorfose. Bedrijfsjuristen voeren nu meestal juridische werkzaamheden uit. Maar is dat nog voor lang?

De komst van legal tech

De automatisering van ‘de juristerij’ binnen een onderneming staat namelijk in de lift. Dit wordt ook wel legal tech genoemd. In plaats van dat met zware machines wordt gewerkt, zoals in de 19de eeuw, zal deze automatisering iets eleganter verlopen. Met ICT-technologie en algoritmes zullen namelijk eenvoudige juridische werkzaamheden worden vervangen door een computer.

Hoe werkt dat?

Via een softwaresysteem kun je juridische documenten on the spot opstellen. Door het invullen van bepaalde gegevens weet de software welk type overeenkomst je nodig hebt of welke juridische bepalingen in de algemene voorwaarden moeten komen te staan. Zo kan een ondernemer dus eenvoudig zelf een juridisch document opstellen en met één druk op de knop naar de klant te sturen. Er hoeft geen jurist meer aan te pas te komen. Bij Nobleton kun je goedkoop gebruikmaken van deze service!

Wat kan er nog meer met legal tech?

De mogelijkheden zijn bijna grenzeloos. Zo kun je via artificial intelligence en machine learning bepalen wat de beste strategie voor een specifieke rechter is, welke veelvoorkomende problemen er in een dossier spelen en hiervoor een oplossing geven, een brief van de wederpartij analyseren op sterke en zwakke punten et cetera et cetera. Zo ver zijn wij bij Nobleton helaas nog niet, maar we zullen onze processen blijven ontwikkelen.

Wél passen we blockchain al toe in onze dienstverlening – iets waar andere juridische organisaties nog erg terughoudend in zijn. Ook automatiseren wij documentatie van bedrijven door middel van onze workflow-dienst.

Wordt de jurist dan overbodig?

Het antwoord is kort gezegd: nee. De verwachting is dat juristen veelal hand in hand met legal tech zullen gaan werken. De software kan veel, heel veel. Maar een jurist zal toch meer finesse kunnen leveren aan de wensen van een specifieke klant. Dat een groot deel van de juridische bedrijfsprocessen wordt geautomatiseerd is echter een ontwikkeling die niet te voorkomen is.


Lukas Schenkels

Lukas Schenkels is een jurist, gespecialiseerd in het contractenrecht. Hij heeft veel ervaring opgedaan bij verschillende plekken in de rechtspraktijk.

Deel dit artikel

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op LinkedIn
Share on whatsapp
Deel via WhatsApp