Welke rechtsvorm moet ik kiezen voor mijn onderneming?

Je wilt graag een onderneming opzetten. Daar komen veel dingen bij kijken. Om te beginnen is het van belang om te weten welke rechtsvorm je voor jouw onderneming gaat kiezen. Er is een aantal verschillende rechtsvormen die je kunt kiezen. Je kunt bijvoorbeeld een eenmanszaak, een vennootschap onder firma (vof), een coöperatie of een besloten vennootschap (bv) oprichten. Er is nog een aantal andere rechtsvormen die je kunt kiezen als ondernemer. Die rechtsvormen vinden beginnende ondernemers vaak minder interessant.

De belangrijkste aandachtspunten bij het kiezen van een rechtsvorm zijn de oprichtingseisen, de aansprakelijkheid en de fiscaliteit.

Eenmanszaak

Je zou kunnen zeggen: hoe simpeler de rechtsvorm, des te minder oprichtingseisen. Bij het starten van een eenmanszaak komen geen verdere oprichtingseisen kijken. Wat betreft de aansprakelijkheid is de eenmanszaak een iets minder voordelige keuze. Als enige eigenaar van de eenmanszaak ben je zelf aansprakelijk. Eventuele schulden kunnen zelfs worden verhaald op jouw privévermogen. Met een eenmanszaak betaal je alleen omzetbelasting. Dit is voordelig wanneer je als beginnend ondernemer nog relatief weinig winst maakt.  

Vennootschap onder firma (vof)

Ook voor de vennootschap onder firma gelden geen verdere oprichtingseisen. Je kunt jezelf dus meteen inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Het verschil met een eenmanszaak is dat je een vof met meer dan een persoon opricht. Een eenmanszaak wordt maar door één iemand opgericht. Voor een vof gelden dezelfde aansprakelijkheidsregels als voor een eenmanszaak. Alle vennoten van een vof zijn hoofdelijk aansprakelijk. Ook fiscaal gezien sta je er met een vof hetzelfde voor als met een eenmanszaak.

Coöperatie

Het doel van een coöperatie is overeenkomsten aangaan met- en voor haar leden. Wat qua oprichtingseisen voor een eenmanszaak en een vennootschap onder firma geldt, geldt helaas niet voor een coöperatie. Voordat je deze rechtsvorm kunt inschrijven in het Handelsregister, moet je de coöperatie bij de notaris inschrijven.

De aansprakelijkheid van een coöperatie ligt anders dan de aansprakelijkheid van de eerder besproken rechtsvormen. Dit komt omdat een coöperatie een rechtspersoon is. Hierdoor kun je als lid van de coöperatie in principe niet worden aangesproken. De aansprakelijkheid geldt voor de coöperatie als rechtspersoon. Dit ligt anders als de coöperatie wordt ontboden en er een tekort is voor de schulden. De personen die ten tijde van de ontbinding lid waren, of minder dan een jaar voor de ontbinding lid waren, zijn dan aansprakelijk. Als je in de statuten niks over de verdeling van deze aansprakelijkheid hebt geregeld, zijn alle leden in gelijke delen aansprakelijk. Fiscaal gezien krijg je met een coöperatie te maken met vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting.  

Besloten vennootschap (bv)

Een besloten vennootschap heeft een kapitaal. Dit kapitaal wordt verdeeld over aandelen, die in het bezit zijn van aandeelhouders. Een bv moet voldoen aan een aantal eisen bij het oprichten. Ook deze rechtsvorm moet eerst bij de notaris worden ingeschreven. Hierbij komt kijken dat je voor het oprichten van een bv een startkapitaal nodig hebt. Dit startkapitaal mag ieder gewenst bedrag zijn. Je kan zelfs met 1 cent al een besloten vennootschap oprichten. Of dit wijsheid is, is natuurlijk een ander verhaal.

Een besloten vennootschap is ook een rechtspersoon. Hierdoor zul je niet snel privé worden aangesproken voor schulden van de vennootschap. Met een besloten vennootschap betaal je vennootschapsbelasting. Als je personeel in dienst hebt, betaal je ook loonbelasting. Bij de bv komt ook nog eens dividendbelasting kijken als je dividend uitkeert. Fiscaal gezien is het oprichten van een bv dus vaak minder voordelig dan de hierboven besproken rechtsvormen.

Conclusie

Voordat je dus een rechtsvorm kiest, is het belangrijk dat je een aantal dingen voor jezelf duidelijk hebt. Met hoeveel mensen start je een onderneming, wat is het doel van je onderneming en wil je een onderneming beginnen met een startkapitaal? Vergeet ook niet te letten op de verschillen in de aansprakelijkheid en fiscaliteit. Als je een weloverwogen keuze voor de rechtsvorm hebt gemaakt, helpt Nobleton je graag verder met het opstarten van je onderneming!


Reni van den Hurk

Reni van den Hurk is een student-docent in verschillende rechtsgebieden. In het verleden heeft zij ervaring opgedaan als juridisch medewerkster van een rechtswinkel.

Deel dit artikel

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op LinkedIn
Share on whatsapp
Deel via WhatsApp