Wat betekent de vernieuwing van de wet DBA voor ZZP’ers?

ZZP’ers werken zich een slag in de rondte. Zij zitten dan ook niet te wachten op nieuwe regeltjes die hun praktijk veranderen. Toch is het waarschijnlijk weer zover. Hoewel De Wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelatie) pas in 2016 is ingevoerd, zijn een aantal dingen in de ZZP-praktijk nog steeds niet goed geregeld. Daarom streeft het kabinet ernaar om per 1 januari 2021 de Wet DBA aan te vullen met de Wet minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring. Tsja.. dat is een hele mond vol. Deze nieuwe wet kan aanzienlijke gevolgen hebben voor een ZZP’er. Wij zetten deze mogelijke gevolgen alvast voor jou op een rijtje.

Ten eerste: een minimumtarief voor ZZP’ers

Je hebt het misschien al meerdere malen in de media voorbij zien komen; de nieuwe wet, als aanvulling op de Wet DBA, zorgt ervoor dat ZZP’ers een minimumloon van € 16,- per uur verdienen. Hierbij geldt geen leeftijdsgrens. En daarbij maakt het ook niet uit of de opdrachtgever een bedrijf of een particulier is. Een ZZP’er zal altijd minimaal € 16,- per uur in rekening mogen brengen. Tegenover zakelijke opdrachtgevers wordt een ZZP’er zelfs nog extra beschermd. Zo moet een zakelijke opdrachtgever bij een niet dekkende offerte alsnog het minimumtarief betalen. Een vooraf afgesproken prijs is dus geen vaste prijs meer.

Een voorbeeldje voor de duidelijkheid: 

Er was een vaste ‘leverprijs’ van € 80,- afgesproken. De ingehuurde ZZP’er is echter uiteindelijk twee keer zo lang met de opdracht bezig geweest. Met de nieuwe wet zal de zakelijke opdrachtgever alsnog een extra nabetaling van minimaal € 80,- moeten doen. Dit zijn namelijk de feitelijk gewerkte uren van de ZZP’er.

Het ondernemersrisico van een ZZP’er wordt dus verschoven naar een zakelijke opdrachtgever, want die draagt voortaan de verantwoordelijkheid voor een juiste betaling van het uurtarief.

Ten tweede: definitie van kosten en uren die je in rekening mag brengen 

Verder geeft de nieuwe wet een nieuwe definitie van arbeidsuren en kosten die bovenop het minimum uurtarief moeten worden betaald. Zo mogen directe kosten die aan de opdracht hangen, zoals materiaalkosten of vervoerskosten tijdens de opdracht, niet worden meegenomen in het uurtarief. De opdrachtgever moet deze kosten dus nog bovenop het minimum uurtarief betalen. Daarnaast moet de opdrachtgever niet alleen de gewerkte uren, maar ook de arbeidsuren betalen die direct aan de opdracht zijn toe te rekenen. Je kan hierbij denken aan voorbereidingstijd of extra nazorg.

Ten derde: schijnzelfstandigheid wordt ogenschijnlijk aan banden gelegd

Op dit moment is de grens tussen een ZZP’er en een schijnzelfstandige (eigenlijk een medewerker) niet helemaal duidelijk. Sommige ZZP’ers werken namelijk voor een langere periode bij hun opdrachtgever. Het verschil tussen een werknemer of een ZZP’er vervaagt dan een beetje. Met de nieuwe wet wordt een zogeheten ‘opdrachtgeversverklaring’ ingevoerd.  Opdrachtgevers kunnen dan via een webmodule – een soort van vragenlijst – de arbeidsrelatie met de ZPP’er vastleggen. Met zo’n verklaring krijgt een opdrachtgever zekerheid dat hij geen naheffing op loonbelasting of sociale premies hoeft te betalen.

Tot slot: een speciale ‘opt out’ regeling voor de duurdere ZZP’er

Deze maatregel probeert ook meer duidelijkheid te geven aan de definitie van een ZZP’er voor opdrachtgevers. Er kan namelijk ook een zogeheten ‘zelfstandigenverklaring’ worden aangevraagd. Hiermee blijven ZZP’ers die minimaal € 75,- per uur verdienen én maximaal 1 jaar voor een opdrachtgever werken ‘zelfstandig’. De opdrachtgever hoeft met zo’n verklaring ook geen naheffing van sociale premies of belastingen te verwachten. De ZPP’er kan daarentegen geen aanspraak maken op ziektedagen. Is het jaar voorbij? Dan mag een ZZP’er 6 maanden niet meer voor die opdrachtgever werken.

Conclusie

Met deze beoogde maatregelen pakt het kabinet de problemen rondom de ZZP-praktijk aan. Op zich een goede ontwikkeling als je het ons vraagt. Een ZZP’er word namelijk niet meer gedwongen om de gemaakte overuren in rekening te brengen. Daarnaast wordt een bestaansminimum voor hen gecreëerd. En dan het probleem van de schijnzelfstandigheid.. ook daarin lijken stappen te zijn gemaakt. Hoewel er dus weer nieuwe regeltjes kunnen gaan gelden, valt het voor deze keer wel mee. De vernieuwingen pakken namelijk voor een ZZP’er overwegend goed uit.

Wil je een ZZP’er inhuren? Zorg er dan voor dat je een overeenkomst van opdracht opstelt en daarin de afspraken vastlegt.


Lukas Schenkels

Lukas Schenkels is een jurist, gespecialiseerd in het contractenrecht. Hij heeft veel ervaring opgedaan bij verschillende plekken in de rechtspraktijk.

Deel dit artikel

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op LinkedIn
Share on whatsapp
Deel via WhatsApp